byggföretag malmö

Byta fönster – allt du behöver veta

Att byta fönster i sitt hem eller sin villa är en stor investering som inte bara kan höja bostadens värde, utan också bidra till en mer energieffektiv och bekväm boendemiljö. Hos Wirén Bygg Aktiebolag förstår vi vikten av att göra välgrundade val inför ett fönsterbyte. Denna guide ger dig all nödvändig information om varför, när och hur du ska byta fönster, samt vilken typ av fönster som passar just ditt behov.

Upptäck vårt breda utbud av byggtjänster hos Wirén Bygg Aktiebolag

shutters, architecture, window

Varför ska man byta fönster?

Att byta fönster i ditt hus kan ha flera fördelar. Förutom att ge ditt hem ett lyft estetiskt, kan nya fönster med lägre U-värde bidra till bättre isolering, vilket innebär lägre energikostnader. Gamla och dåligt isolerade fönster kan leda till onödigt höga värmekostnader. Genom att byta till 3-glasfönster med ett lägre U-värde förbättras hemmets energiprestanda avsevärt. Detta är inte bara bra för plånboken, men även för miljön.

Vilken typ av fönster du bör välja

När det gäller att välja nya fönster finns det flera faktorer att tänka på. Typ av fönster, material och glas har alla en stor påverkan på både pris och funktion. Det är viktigt att välja fönster som känns bra för dig, både när det kommer till hur de ser ut, hur energisnåla de är samt hur lätt det är att underhålla dem! Här nedan följer en lista på olika fönstertyper och vem de passar för.

Träfönster

Träfönster har länge varit det traditionella valet för många husägare. De erbjuder en tidlös estetik, utmärkt isoleringsförmåga och kan målas eller behandlas för att passa just ditt hem. Träfönster kräver mer underhåll än fönster gjorda av andra material, men många uppskattar den värme och karaktär de tillför till ett hem.

PVC-fönster

PVC-fönster är kända för sin låga underhållskostnad och goda isoleringsförmåga. De är kostnadseffektiva och erbjuder god ljudisolering och energieffektivitet. PVC-fönster finns i en rad olika stilar och kan efterlikna utseendet på traditionella träfönster, vilket gör dem till ett populärt val för många husägare.

Aluminiumfönster

Aluminiumfönster erbjuder en modern look och är extremt hållbara. De är resistenta mot vädrets påverkan och kräver minimalt med underhåll. Aluminium är ett lätt material, vilket gör det enkelt att hantera och installera större fönsterpartier. Dessutom är aluminiumfönster effektiva när det gäller både värme- och ljudisolering, speciellt när de kombineras med energieffektivt glas.

Energisparande fönster

Att välja fönster med bra energiprestanda är viktigt för att minska ditt hem energiförbrukning och kostnader. 3-glasfönster erbjuder utmärkt isolering och bidrar till ett mer energieffektivt hem. Se till att välja fönster med ett lågt U-värde, då ett lägre U-värde innebär bättre isoleringsförmåga och energieffektivitet.

Genom att välja rätt typ av fönster för ditt hem kan du förbättra både dess utseende och energiprestanda. Wirén Bygg Aktiebolag erbjuder expertis och kvalitativa fönsterlösningar som uppfyller dina behov och önskemål.

Läs mer om oss och våra fönsterbyten!

Byt fönster under rätt tid

Timing är viktig när det kommer till fönsterbyte. Det är bäst att utföra arbetet under torra och milda väderförhållanden, vanligtvis på våren eller sommaren. Detta minimerar risken för väderskador under installationsprocessen och gör arbetet säkrare och snabbare. Dessutom kan ett fönsterbyte under rätt säsong bidra till att du är väl förberedd inför kallare väder, vilket ytterligare förbättrar ditt hems energieffektivitet.

Hur man byter fönster steg för steg

Bytet av fönster kan verka som en överväldigande process, men med rätt förberedelser och kunskap kan det gå smidigt. Här är en steg-för-steg guide som gör det enklare för dig att navigera i processen.

Planering och val av nya fönster

Börja med att fastställa vilken typ av fönster du behöver, baserat på dina estetiska preferenser, energieffektivitetskrav och budget. Tänk på faktorer som material (trä, PVC, aluminium), typ av glas (2-glas, 3-glas) och öppningsmekanismer (till exempel vridfönster).

Mät de befintliga fönsteröppningarna noggrant för att säkerställa att de nya fönstren passar perfekt.

Förberedelser inför installation

Se till att arbetsområdet runt fönstren är tillgängligt och fritt från hinder. Täck över möbler och golv för att skydda dem från damm och skräp.

Ta bort gardiner, persienner och andra fönstertillbehör.

Demontering av gamla fönster

Börja med att noggrant ta bort de gamla fönstren. Detta kan innebära att avlägsna fönsterkarmar, lister och eventuellt även delar av den omgivande väggen eller fasaden.

Var försiktig för att undvika skador på omkringliggande strukturer.

Installation av nya fönster

Placera det nya fönstret i öppningen för att säkerställa att det passar. Justera vid behov för perfekt passform.

Fäst fönstret säkert i öppningen, följ tillverkarens anvisningar noggrant för att säkerställa korrekt installation.

Tätningen är avgörande för energieffektivitet. Använd rätt typ av tätning runt fönstret för att förhindra drag och värmeförlust.

Efterkontroll och finjusteringar

Kontrollera att fönstren öppnar och stänger som de ska och att alla lås och säkerhetsfunktioner fungerar korrekt.

Gör nödvändiga justeringar för att säkerställa smidig funktion.

Städning och avslutning

Rengör installationsområdet, ta bort allt skyddsmaterial och städa upp efter arbetet.

Återinstallera fönstertillbehör som gardiner och persienner.

Få experthjälp med ditt fönsterbyte från Wirén Bygg Aktiebolag!

Att byta fönster kan innebära en betydande förbättring av ditt hem, från ökad komfort och energieffektivitet till förbättrad estetik. Med rätt planering och genomförande kan processen vara både smidig och givande.

Underhåll av dina nya fönster

Efter att ha investerat i nya fönster är det viktigt att inte glömma bort underhållet för att säkerställa att de behåller sin funktion och estetik över tid. Regelbundet underhåll förlänger fönstrens livslängd, maximerar deras energieffektivitet och håller ditt hem tryggt och bekvämt. Här är några tips på hur du bäst sköter om dina nya fönster:

Rengöring

Håll fönsterglas och karmar rena genom att regelbundet torka av dem med en mild rengöringslösning. Detta förhindrar ansamling av smuts och damm som kan påverka fönstrens funktion och utseende.

Inspektion

Gå igenom dina fönster regelbundet för att leta efter tecken på slitage eller skador. Kontrollera tätningar och väderstrippning för sprickor eller luckor som kan leda till drag och energiförluster.

Smörjning

Mekanismerna i fönstren, som lås och gångjärn, bör smörjas årligen för att hålla dem i gott skick och försäkra att fönstren öppnas och stängs smidigt.

Kontrollera och underhåll tätningar

Se till att tätningarna kring fönstren är hela och i gott skick. Byte av skadade tätningar hjälper till att förhindra vattenintrång och bidrar till bättre isolering.

Målning och behandling

Om dina fönster är av trä, kan de behöva målas eller behandlas med skyddande lager med jämna mellanrum för att skydda mot väder och vind.

Att följa dessa underhållstips kan hjälpa till att säkerställa att dina nya fönster förblir vackra och funktionella under många år. Om du stöter på problem eller är osäker på hur du ska hantera specifikt underhåll, tveka inte att kontakta oss på Wirén Bygg Aktiebolag. Vi är här för att hjälpa dig med alla dina fönsterrelaterade behov, från installation till underhåll och reparationer.

Avslutande tankar

Att byta fönster i ditt hem är en betydande investering som erbjuder många fördelar, från förbättrad energieffektivitet och komfort till ökat estetiskt värde och bättre säkerhet. Genom att välja rätt typ av fönster, förstå vikten av U-värden, och överväga kostnaderna för både nya fönster och installation, kan du göra ett välgrundat beslut som passar dina behov och budget.

Kom ihåg att fönsterbyte inte bara handlar om att ersätta gamla fönster med nya. Det är också en möjlighet att förbättra ditt hems funktion, energiprestanda och utseende. Oavsett om du väljer att göra arbetet själv eller anlita professionella, är planering och noggrannhet nyckeln till framgång.

Wirén Bygg Aktiebolag står redo att stödja dig genom hela processen, från val av fönster till professionell installation. Med vår expertis och hängivenhet till kvalitet, strävar vi efter att göra ditt fönsterbyte så smidigt och givande som möjligt.

Att investera i nya fönster är att investera i ditt hem och din framtid. Med rätt approach kan du njuta av de många fördelarna med ditt fönsterbyte under många år framöver. Kontakta oss idag för att börja planera ditt nästa steg mot ett vackrare och mer energieffektivt hem.

Vanliga frågor

Att byta fönster är ett stort projekt som kan väcka många frågor. Här nedan hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna vi stöter på hos Wirén Bygg Aktiebolag.

Vad kostar nya fönster?

Kostnaden för nya fönster varierar beroende på flera faktorer såsom storlek, material, typ av glas och tillval som spröjs eller speciella öppningsmekanismer. Generellt kan priset variera från några tusen kronor per fönster till över 10 000 kronor för större eller mer avancerade alternativ. Att ta in offerter från olika leverantörer kan ge en bättre uppfattning om den förväntade kostnaden.

Vad är U värde?

U-värde är ett mått på ett fönsters isoleringsförmåga. Ju lägre U-värde, desto bättre är fönstrets förmåga att hålla värmen inne i byggnaden, vilket bidrar till lägre energikostnader. U-värde är särskilt viktigt i kallare klimat där god isolering är avgörande för att minska behovet av uppvärmning.

Hur mycket kostar det att byta fönster?

Kostnaden för att byta fönster inkluderar inte bara priset för själva fönstren, utan också installation och eventuella tilläggsarbeten som justering av karmar eller fönsteröppningar. Kostnaden kan variera stort beroende på projektets omfattning och val av material, men en grov uppskattning kan ligga mellan 5 000 till 20 000 kronor per fönster, inklusive installation.

Läs mer om vad det kostar att byta fönster 2024!

Är det svårt att byta fönster själv?

Att byta fönster själv kräver noggrann planering, rätt verktyg och kunskap om byggnadsteknik. Vissa aspekter, som att säkerställa korrekt tätning och hantering av tyngre fönsterenheter, kan vara utmanande. För många är det värt investeringen att anlita en professionell för att säkerställa att arbetet utförs korrekt.

Hur mycket kostar det att renovera ett fönster?

Kostnaden för att renovera ett fönster kan variera beroende på fönstrets skick, storlek och vilken typ av renovering som behövs. Enklare åtgärder som ommålning eller byte av tätningar kan vara relativt överkomliga, medan mer omfattande renoveringar kan kosta flera tusen kronor per fönster.

Vad kostar det att byta 10 fönster?

Att byta 10 fönster innebär ofta en volymrabatt jämfört med att byta ett enstaka fönster. Beroende på val av fönster och installationskostnader kan priset för att byta 10 fönster ligga någonstans mellan 50 000 och 200 000 kronor eller mer. Det är viktigt att begära detaljerade offerter för att få en exakt kostnadsuppskattning.

Måste man byta karm när man byter fönster?

Det är inte alltid nödvändigt att byta karmen när man byter fönster. Om den befintliga karmen är i gott skick och passar de nya fönstren kan den ofta behållas, vilket kan minska den totala kostnaden för projektet. Dock kan det vara en god idé att byta ut karmen om den är skadad eller om de nya fönstren har olika mått.

För mer detaljerad information och rådgivning kring ditt fönsterprojekt, tveka inte att kontakta oss på Wirén Bygg Aktiebolag. Vi hjälper gärna till med att byta fönster i ditt hem!

Rulla till toppen

ERBJUDANDE!

I samarbete med Beijer RAW erbjuder Wirén Bygg Aktiebolag just nu ett kanonerbjudande där du får 7500 kr i presentkort när du beställer ett fönsterbyte!

Boka ditt hembesök direkt!