badrumsrenovering malmö

Renovera litet badrum – hur ska man tänka?

Att renovera ett litet badrum kan både vara en utmanande och givande process. Det finns innovativa lösningar för att maximera utrymmet i små badrum, vilket understryker tillgängligheten och implementeringen av kompakta boendetips och produkter speciellt anpassade för små utrymmen. Man kan tro att små ytor kommer med stora utmaningar, men det går faktiskt att göra mer än vad man kan tro med även de minsta badrummen. På Wirén Bygg Aktiebolag förstår vi att små utrymmen kräver extra omsorg och noggrann planering för att maximera både funktionalitet och estetik. I denna artikel delar vi med oss av våra bästa tips och råd för att du ska kunna skapa ett litet badrum som känns rymligare och mer praktiskt, samtidigt som det är snyggt och stilrent. Läs vidare för att ta del av våra bästa tips, och läs mer om våra badrumsrenoveringar om du vill veta mer om hur vi jobbar.

Vad ska man tänka på när man renoverar det lilla badrummet?

Om du planerar att renovera ditt lilla badrum finns det flera faktorer du behöver tänka på för att få ett resultat som både är praktiskt och tilltalande. Här är några viktiga aspekter:

Planera noggrant

Innan du börjar renovera bör du ta din tid att planera varje detalj. Mät utrymmet noggrant och skapa en skiss över hur du vill att badrummet ska se ut. Tänk på var handfatet, duschen och toaletten ska placeras för att maximera användningen av den lilla ytan. På Wirén Bygg Aktiebolag säkerställer vi alltid att planeringen genomförs på ett sätt som maximerar utrymmet. Tro oss – vi kan vår sak!

Välj rätt förvaring

I ett litet badrum är smart förvaring avgörande för att få plats med alla dina saker. Använd vägghängda skåp och hyllor för att frigöra golvytan och skapa en känsla av rymd. Smarta förvaringslösningar såsom spegelskåp och integrerade förvaringsenheter under handfatet kan göra stor skillnad och hjälpa till att maximera det begränsade utrymmet.

Ljussättning och färger

Ljusa färger och bra belysning kan få ett litet rum att kännas rymligare. Välj vit eller ljusa nyanser på väggarna och komplettera med strategiskt placerad belysning, som spotlights eller en stor spegel som reflekterar ljuset, för att skapa en känsla av rymd och öppenhet.

Kompakta och praktiska produkter

Välj små och kompakta badrumsprodukter som ändå erbjuder full funktionalitet. Ett vägghängt tvättställ, en hörndusch eller en kompakt toalett kan ge mer utrymme och skapa ett snyggt och funktionellt badrum.

Kreativa detaljer

Små detaljer kan göra stor skillnad i ett litet badrum. Använd snygga handtag, krokar och hyllor som både är praktiska och tillför stil. Ett litet men noga utvalt antal dekorativa element kan ge badrummet en personlig touch utan att det känns överbelamrat. Det är dessutom ett optimalt sätt att ge ditt badrum en touch av just din personliga stil. Det är trots allt din stil som ska lysa genom!

Vad kostar det att renovera ett litet badrum?

Kostnaden för att renovera ett litet badrum kan såklart variera beroende på hur omfattande renoveringen ska vara. Vi har sammanställt en liten guide som ger dig en övergripande bild av prissättningen. Kom ihåg att dessa priser är relativa, och att siffrorna kan variera beroende på mängder av olika faktorer. För en direkt offert på badrumsrenovering är du alltid välkommen att kontakta oss!

1. Grundläggande renovering

En enkel renovering som inkluderar byte av ytskikt som kakel och klinker, samt enklare installationer som handfat och toalett kan kosta från cirka 50 000 till 70 000 kronor. Denna typ av renovering inkluderar ofta:

 • Grundläggande material (standardkakel och klinker)
 • Byte av handfat, toalett och dusch
 • Enkla förvaringslösningar
 • Arbetskostnader

2. Medelklass renovering

Om du vill uppgradera till medelhög kvalitet på material och lägga till några extra funktioner, kan kostnaden ligga mellan 70 000 och 120 000 kronor. Denna renovering kan inkludera:

 • Medelkvalitativa material (högre kvalitet på kakel, klinker och sanitetsporslin)
 • Förbättrad belysning
 • Bättre förvaringslösningar
 • Eventuella mindre ombyggnationer
 • Arbetskostnader

3. Högklassig renovering

En lyxigare renovering där högkvalitativa material och speciallösningar används kan kosta över 120 000 kronor och uppåt. Denna renovering inkluderar ofta:

 • Premium material (exklusivt kakel, klinker och sanitetsporslin)
 • Specialanpassade förvaringslösningar
 • Avancerad belysning och speglar
 • Golvvärme
 • Eventuella ombyggnationer för att optimera utrymmet
 • Arbetskostnader

Faktorer som påverkar kostnaden

 • Storlek på badrummet: Även små skillnader i storlek kan påverka kostnaden, särskilt om badrummet är mycket litet eller något större än genomsnittet.
 • Materialval: Valet av kakel, klinker, armaturer och andra material kan ha en stor inverkan på totalpriset.
 • Arbetskostnader: Priserna för hantverkare kan variera beroende på var i landet du befinner dig och deras erfarenhetsnivå.
 • Ombyggnationer: Om du planerar att ändra layouten, flytta rör eller elinstallationer kan detta öka kostnaden betydligt.

Vi på Wirén Bygg Aktiebolag har lång erfarenhet av att renovera både små och stora badrum. Kontakta oss för en offert och professionell rådgivning för ditt badrumsprojekt. Vi hjälper dig att skapa ett funktionellt och snyggt badrum som passar din budget och dina behov.

Renovera små badrum – en guide

Att renovera små badrum kräver både kreativitet och noggrann planering. Här är en genomtänkt guide som hjälper dig att navigera genom processen:

 1. Utvärdera dina behov: Fundera på vilka funktioner som är mest viktiga för dig och din familj. Behöver du mer förvaring? Vill du ha en större dusch? Identifiera dina prioriteringar innan du börjar.
 2. Fokusera på layouten: I ett litet badrum är layouten avgörande. Placera duschen i ett hörn för att spara plats och välj ett kompakt handfat som inte tar upp onödig yta. Tänk på att lämna tillräckligt med golvyta för att röra dig bekvämt. Du vill inte gärna behöva tränga dig fram när du ska utföra dina behov.
 3. Använd vertikalt utrymme: Utnyttja väggarna till max. Installera hyllor, skåp och krokar högt upp för att frigöra golvytan. Detta ger också ett organiserat och stilrent uttryck, samtidigt som du får plats mer fler saker.
 4. Investera i multifunktionella möbler: Möbler som kan användas för flera ändamål är perfekta för små badrum. Ett spegelskåp med inbyggd belysning, en sittpall med förvaring eller en hylla som också fungerar som handdukshållare är smarta val.
 5. Satsa på kvalitet: Även om ytan är liten, investera i kvalitativa material och produkter. Bra belysning, hållbara ytor och snygga detaljer gör att även det minsta badrummet både ser bra ut, och känns lyxigt.
 6. Håll det enkelt: Överdriv inte med dekorationer och färger. En enkel, stilren design med några väl valda detaljer ger ett harmoniskt och rymligt intryck. För mycket krimskrams leder lätt till att ytan känns mindre än vad den är.

Avsluta med smart förvaring

När du är klar med renoveringen är det dags att inreda ditt lilla badrum. Ett bra tips som du säkert hört förut är att välja smart förvaring. Smart förvaring är nyckeln till att maximera ett litet badrum, och det låter dig dessutom utnyttja utrymmet på absolut bästa sätt. Här är några tips för att skapa mer förvaringsutrymme i ditt lilla badrum:

 • Använd hörnutrymmen: Installera hyllor eller skåp i hörnen för att använda annars outnyttjade ytor.
 • Vägghängda enheter: Skåp och hyllor som monteras på väggen frigör golvyta och ger ett luftigt intryck.
 • Dolda förvaringslösningar: Satsa på spegelskåp och integrerade förvaringsenheter under handfatet för att hålla småsaker organiserade och undangömda.
 • Använd dörren: Montera krokar eller en förvaringsenhet på insidan av dörren för att hänga handdukar eller förvara badrumsprodukter.
 • Smarta lådor och korgar: Använd lådor och korgar för att hålla små föremål samlade och lättåtkomliga. IKEA har flera förvaringsenheter på hjul som lätt går att skjuta in under handfat eller skåp!

Vi på Wirén Bygg Aktiebolag har lång erfarenhet av att renovera både små och stora badrum. Kontakta oss gärna för mer inspiration och professionella råd för ditt lilla badrumsprojekt.

Vanliga frågor

Hur inreder man ett litet badrum?

Att inreda ett litet badrum handlar om att maximera utrymmet och skapa en känsla av rymd. Använd ljusa färger och bra belysning för att göra rummet ljusare och större. Välj kompakta och multifunktionella möbler, såsom ett spegelskåp med förvaring. Utnyttja vertikala ytor genom att installera hyllor och skåp högt upp på väggen.

Kan man ha trämöbler i badrum?

Ja, du kan ha trämöbler i badrummet, men det är viktigt att välja material som är behandlade för att tåla fukt. Satsa på trämöbler med en skyddande lack eller olja, och se till att badrummet är välventilerat för att minska risken för fuktskador.

Hur mycket kostar det att göra om ett litet badrum?

Kostnaden för att renovera ett litet badrum varierar beroende på omfattningen av arbetet och de material som används. Generellt kan en enkel renovering kosta från 50 000 kronor och uppåt, medan en mer omfattande renovering med högkvalitativa material kan kosta över 100 000 kronor.

Hur många kvadratmeter är ett litet badrum?

Ett litet badrum är vanligtvis mellan 2 och 4 kvadratmeter. Det är dock inte ovanligt att mindre badrum kan vara så små som 1,5 kvadratmeter, medan större små badrum kan vara upp till 6 kvadratmeter.

Vad kostar ett badrum på 6 kvm?

Kostnaden för att renovera ett badrum på 6 kvadratmeter kan variera kraftigt beroende på materialval och arbetskostnader. Generellt sett kan priset ligga mellan 80 000 och 150 000 kronor, beroende på om du väljer standard- eller premiumprodukter.

Hur planera litet badrum?

För att planera ett litet badrum effektivt, börja med att mäta utrymmet noggrant och skapa en skiss över hur du vill att badrummet ska se ut. Fokusera på att placera de största enheterna som dusch, toalett och handfat på ett sätt som maximerar golvytan. Använd vägghängda möbler och förvaringslösningar för att frigöra golvyta, och välj ljusa färger och bra belysning för att skapa en känsla av rymd.

Kontakta Wirén Bygg Aktiebolag för professionell hjälp och mer inspiration för att skapa ditt drömbadrum, oavsett hur litet det är!

Rulla till toppen

ERBJUDANDE!

I samarbete med Beijer RAW erbjuder Wirén Bygg Aktiebolag just nu ett kanonerbjudande där du får 7500 kr i presentkort när du beställer ett fönsterbyte!

Boka ditt hembesök direkt!