Kakla kök: pris och guide

Att kakla kök är ett populärt sätt att förnya och fräscha upp sitt hem. Men vad kostar det egentligen att kakla om köket? I den här guiden kommer vi att gå igenom alla aspekter av att kakla kök, från pris och förberedelser till tips och råd för att hålla kostnaderna nere. Oavsett om du planerar att göra jobbet själv eller ta in en professionell plattsättare, kommer du att hitta värdefull information här. Vi på Wirén Bygg Aktiebolag i Skåne är experter på köksrenoveringar och delar gärna med oss av vår kunskap. Artikeln kommer även att täcka ytterligare information och tips som vi anser kan vara bra att bära med sig inför renoveringstiden!

Inledning

Att renovera köket kan vara en stor investering, men att kakla om kan vara ett kostnadseffektivt sätt att ge ditt kök ett nytt utseende. Den information vi tar upp i denna artikel kommer att ge dig en förståelse för vad som ingår i kostnaderna och vad du kan förvänta dig av en köksrenovering.

Genom att byta ut det gamla kaklet i ditt kök kan du skapa en fräsch och modern miljö utan att behöva spendera allt för stora summor. Men innan du börjar riva bort det gamla kaklet är det bra att ha en tydlig plan och förstå de kostnader som är involverade.

Kakla om – ett bra sätt att fräscha upp snabbt

Att kakla om köket är inte bara estetiskt tilltalande, det är också praktiskt. Kakel är lätt att rengöra och hållbart, vilket gör det till ett utmärkt val för kök. Dessutom kan du med rätt kakel skapa ett helt nytt uttryck i ditt kök, oavsett om du vill ha en modern, klassisk eller rustik stil. Det finns många olika typer av kakel att välja mellan, vilket gör det möjligt att hitta något som passar just din smak och budget. Kakel är också ett populärt val i badrum på grund av dess hållbarhet och motståndskraft mot fukt.

Vad kostar det att kakla ett kök?

Priset för att kakla om ett kök kan variera kraftigt beroende på flera faktorer. För det första påverkas kostnaden av valet av kakel. Enkla, vita kakelplattor kan kosta så lite som 100 kronor per kvadratmeter, medan exklusiva designerplattor kan kosta flera tusen kronor per kvadratmeter.

När du tar in en offert för kakling av köket, är det viktigt att tänka på att utöver kostnaden för själva kaklet, tillkommer också kostnaden för arbetet. Om du anlitar en professionell plattsättare brukar arbetskostnaden ligga på mellan 500 och 1500 kronor per kvadratmeter, beroende på komplexiteten av jobbet och var i landet du befinner dig. Glöm inte heller bort ROT-avdraget som kan ge dig 30% avdrag på arbetskostnaden upp till ett visst belopp.

Förberedelser för köksrenovering

Innan du börjar kakla om köket finns det några viktiga förberedelser att göra. Först och främst behöver du riva bort det gamla kaklet och förbereda ytorna för det nya. Detta kan innebära att du behöver spackla och slipa väggarna för att få en jämn yta att arbeta med. Det är också viktigt att mäta noggrant så att du vet hur mycket kakel du kommer att behöva köpa.

Även att kontrollera att väggarna är helt rena och fria från fett och smuts är en viktig förberedelse innan kakling. När du väljer kakel, tänk på att både färg och material kommer att påverka utseendet och känslan i ditt kök. Glöm inte att köpa lite extra kakel för att täcka eventuella skador eller misstag som kan uppstå under installationen. Det är alltid bättre att ha några plattor för mycket än att stå utan om något skulle gå fel.

Om du vill hålla kostnaderna nere, kan du också överväga att göra en del av arbetet själv, såsom att riva bort det gamla kaklet och förbereda ytorna. Att anlita en hantverkare för själva läggningen kan ändå vara en bra idé eftersom det garanterar ett professionellt och hållbart resultat.

Kontakta oss på wirén bygg om du vill ha hjälp med köksrenovering!

Kakla kök – materialval och kostnader

När du ska välja nytt kakel till köket finns det många faktorer att ta hänsyn till. Materialval, färg och mönster är alla viktiga aspekter som kan påverka både utseendet och kostnaden. Här går vi igenom de vanligaste materialen och deras prisbilder, så att du kan göra ett informerat val för din köksrenovering. Du får en uppfattning om vad du får för olika materialval och deras kostnader, vilket hjälper dig att planera din budget bättre.

Pris på nytt kakel för köket

Priset på nytt kakel varierar stort beroende på material och design. Här är några exempel på vanliga material och deras ungefärliga kostnader per kvadratmeter:

 • Keramiska plattor: Från 100 kronor per kvadratmeter. Dessa är ett budgetvänligt alternativ och finns i många olika färger och mönster.
 • Porslinskakel: Mellan 200 och 600 kronor per kvadratmeter. Porslin är hållbart och tåligt, vilket gör det till ett populärt val.
 • Natursten: Från 600 kronor och uppåt per kvadratmeter. Marmor, granit och skiffer är exklusiva alternativ som ger ett lyxigt intryck, men de kommer också med en högre prislapp.
 • Glaskakel: Mellan 300 och 1000 kronor per kvadratmeter. Glaskakel ger ett modernt och elegant utseende, men kan vara dyrare beroende på kvalitet och design.

Utöver kostnaden för själva kaklet tillkommer även kostnader för fix, fog och andra tillbehör som kan behövas för installationen.

Renovera kök: Total kostnad och prisbilder

Att renovera köket innebär mer än att bara sätta upp nytt kakel. Här är en översikt av vad en total köksrenovering kan kosta, beroende på omfattningen av arbetet och de material du väljer. Kostnaderna för att renovera ett kök kan ofta jämföras med kostnaderna för att renovera ett badrum, särskilt när det gäller val av material och arbetskraft.

Hur lång tid tar det att renovera ett kök?

Tiden det tar att renovera ett kök varierar beroende på projektets omfattning och vilka delar av köket som ska bytas ut. Här är en generell tidsplan för en standard köksrenovering:

 • Planering och design: 1-2 veckor. Detta inkluderar att bestämma layout, välja material och få offerter från hantverkare. Många företag tar in offerter för att ge en exakt kostnadsuppskattning.
 • Rivning av det gamla köket: 1-3 dagar. Att riva bort gamla skåp, kakel och golv går ofta snabbt men kan ta längre tid beroende på kökets storlek.
 • Förberedelse och installation av nytt: 2-4 veckor. Här ingår arbete som el och VVS, samt installation av nya skåp, bänkskivor, kakel och golv.
 • Slutfinish och städning: 1 vecka. När allt är installerat och klart, görs en slutstädning och eventuella justeringar.

Totalt kan en köksrenovering ta mellan 4-8 veckor från start till mål, beroende på komplexiteten och eventuella oförutsedda problem som kan uppstå.

Avslutning

Att kakla om och renovera köket kan vara ett stort projekt, men med rätt planering och materialval kan du skapa ett vackert och funktionellt kök som du kommer att älska. Kom ihåg att noggrant planera din budget, ta in flera offerter och överväga att anlita professionella hantverkare för de delar av arbetet som kräver specialkunskap. På så sätt säkerställer du att ditt nya kök blir både hållbart och estetiskt tilltalande. Om du behöver hjälp eller råd, tveka inte att kontakta oss på Wirén Bygg Aktiebolag – vi hjälper dig gärna genom hela renoveringsprocessen. Även små detaljer som belysning och förvaring kan göra stor skillnad för slutresultatet.

Vanliga frågor

Vad kostar det att kakla kök?

Kostnaden för att sätta kakel i köket beror på flera faktorer, inklusive materialval och arbetskostnad. Här är en sammanfattning av de vanligaste kostnaderna:

 • Materialkostnad: Keramiska plattor kan kosta från 100 kronor per kvadratmeter medan mer exklusiva alternativ som natursten eller glaskakel kan kosta upp till 1000 kronor per kvadratmeter.
 • Arbetskostnad: Att anlita en professionell plattsättare brukar kosta mellan 500 och 1500 kronor per kvadratmeter.
 • Övriga kostnader: Glöm inte bort kostnader för fix, fog, och andra tillbehör som kan behövas för installationen. Totalt kan det kosta mellan 600 och 2500 kronor per kvadratmeter att sätta nytt kakel i köket. Även kostnader för borttagning av gammalt kakel och förberedelse av ytan kan tillkomma.

Kan man kakla kök själv?

Ja, det är fullt möjligt att kakla köket själv, speciellt om du har viss erfarenhet av DIY-projekt. Att sätta kakel kan vara tidskrävande och kräver noggrannhet, men det är ett projekt många hemmafixare klarar av med rätt verktyg och instruktioner. Här är några tips om du överväger att kakla själv:

 • Förberedelser: Se till att ytan är ren, jämn och torr innan du börjar. Eventuellt behöver du spackla och slipa väggarna.
 • Planering: Planera layouten noggrant och gör markeringar för att säkerställa att kaklet sätts rakt.
 • Rätt verktyg: Investera i bra verktyg som kakelskärare, tandspackel, fogbräda och vattenpass.
 • Tålamod: Ta dig tid och var noggrann. Det är bättre att arbeta långsamt och få ett bra resultat än att skynda och behöva rätta till misstag senare.

Att kakla ett badrum kan dock vara mer utmanande än att kakla ett kök, särskilt på grund av de våta områdena som kräver extra noggrannhet och rätt material.

Om du känner dig osäker kan det dock vara klokt att anlita en professionell plattsättare för att säkerställa ett professionellt och hållbart resultat.

Vad kostar det att renovera ett kök 2024?

Kostnaden för att renovera ett kök 2024 kan variera beroende på omfattningen av renoveringen och de material och apparater du väljer. Här är några riktlinjer för vad olika delar av en köksrenovering kan kosta:

 • Basrenovering: Om du bara vill byta ut ytor som skåpluckor, bänkskivor och kakel kan kostnaden ligga mellan 50,000 och 100,000 kronor.
 • Mellannivårenovering: För en mer omfattande renovering som inkluderar nya apparater, golv och elektriska arbeten kan kostnaden vara mellan 100,000 och 250,000 kronor.
 • Lyxrenovering: För en totalrenovering med exklusiva material och avancerad köksutrustning kan kostnaden överstiga 250,000 kronor.

Kom ihåg att det är viktigt att ta in flera offerter och planera din budget noggrant. Tänk också på att använda ROT-avdraget, vilket kan ge dig 30% avdrag på arbetskostnaden upp till ett visst belopp. En noggrant planerad köksrenovering kan inte bara förbättra ditt dagliga liv utan också öka värdet på ditt hem.

Rulla till toppen

ERBJUDANDE!

I samarbete med Beijer RAW erbjuder Wirén Bygg Aktiebolag just nu ett kanonerbjudande där du får 7500 kr i presentkort när du beställer ett fönsterbyte!

Boka ditt hembesök direkt!