Läs mer

Kategorier

Renovera tvättstuga: pris och process

Att renovera tvättstuga kan vara en fantastisk investering för ditt hem. Oavsett om du har en liten tvättstuga eller en större yta, kan en uppfräschning förbättra både funktionalitet och estetik. Men vad kostar det att renovera en tvättstuga? I denna artikel går vi igenom kostnader, process och fördelar med att renovera tvättstugan. Vi kommer bland annat att ge dig värdefulla tips och råd för att göra renoveringsprojektet så smidigt som möjligt. Läs vidare för att få en bättre förståelse av vad som krävs och hur du kan budgetera för din renovering.

Varför ska man renovera tvättstugan?

En renovering av tvättstugan kan ge många fördelar. För det första kan en uppdaterad tvättstuga göra ditt dagliga liv mycket enklare. Med smartare inredningslösningar, bättre förvaring och moderna vitvaror kan tvättstugan bli ett funktionellt utrymme där du faktiskt vill spendera tid. Dessutom kan en renovering öka värdet på ditt hem, vilket är särskilt fördelaktigt om du planerar att sälja i framtiden.

En annan anledning att renovera din tvättstuga är att förbättra säkerheten och energieffektiviteten. Gamla vitvaror och dålig ventilation kan leda till problem som fukt och mögel, vilket i sin tur kan påverka hela husets hälsa. Genom att installera nya, energieffektiva apparater och se till att tvättstugan är ordentligt ventilerad, kan du minska risken för dessa problem.

Vad kostar det att renovera tvättstugan?

Kostnad för att renovera en tvättstuga varierar beroende på flera faktorer, såsom storleken på rummet, vilka material du väljer och omfattningen av arbetet. Generellt sett kan en enklare renovering kosta runt 20 000 kronor, medan en mer omfattande totalrenovering kan kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor eller mer.

Priset per kvadratmeter kan variera, men för en standardrenovering kan du räkna med att betala ungefär 5 000 till 10 000 kronor per kvadratmeter. Detta inkluderar material som golv, väggar, kakel och vitvaror samt arbetskostnader.

För att få en exakt uppfattning om vad din renovering kommer att kosta är det bäst att ta in en direkt offert från ett byggföretag. Genom att jämföra dessa kan du hitta det bästa priset och även få en bättre förståelse för vad som ingår i kostnaden. Tänk också på att ROT-avdraget kan minska dina arbetskostnader med upp till 30 procent, vilket är en stor fördel.

Planera din budget för tvättstugerenoveringen

Att planera din budget är ett av de viktigaste stegen när du ska renovera tvättstugan. En väl genomtänkt budget hjälper dig att hålla kostnaderna under kontroll och undvika obehagliga överraskningar. Här är några tips för att planera din budget på ett effektivt sätt:

Sätt ett realistiskt mål

Bestäm hur mycket du är villig att spendera och håll dig till det. Kom ihåg att inkludera alla aspekter av renoveringen, från material till arbetskostnader.

Gör en behovsanalys

Fundera på vad som verkligen behöver göras. Behöver du en totalrenovering eller räcker det med några uppdateringar?

Räkna med oförutsedda kostnader

Det är alltid bra att ha en buffert för oväntade utgifter, vanligtvis runt 10-15% av den totala budgeten.

Tänk på ROT-avdraget

ROT-avdraget kan minska arbetskostnaderna med upp till 30%. Detta kan påverka din totala budget avsevärt.

Fördelar med att renovera tvättstugan

Att renovera tvättstugan har många fördelar. En av de största är att du får en mer funktionell och effektiv arbetsplats. Med rätt inredning och design kan du optimera förvaringsutrymmet och göra det lättare att hantera tvätten. Det kan också vara en möjlighet att uppdatera till mer energieffektiva vitvaror, vilket kan spara dig pengar på lång sikt.

En annan fördel är att en fräsch och modern tvättstuga kan höja värdet på ditt hem. Potentiella köpare uppskattar ett välskött hem med moderna faciliteter, och en nyrenoverad tvättstuga kan vara ett stort plus.

Renoveringen innebär också att du kan skapa ett utrymme som är säkert och hälsosamt. Genom att uppdatera ventilation och installera rätt typ av material för våtrum, kan du undvika problem som fukt och mögel, vilket kan ha en negativ inverkan på din hälsa.

Slutligen, att renovera tvättstugan kan helt enkelt göra ditt hem mer estetiskt tilltalande. Med snygga kakel, nya golv och modern inredning kan tvättstugan bli en plats där du trivs och gärna vistas.

Renovera tvättstuga – vad ska man tänka på?

När du planerar att renovera din tvättstuga finns det flera saker att tänka på för att projektet ska bli lyckat. Här är några viktiga aspekter att ha i åtanke:

Ombygge eller tillbygge?

Det första du bör fundera på är om du vill göra en ombyggnad av den befintliga tvättstugan eller om du behöver bygga ut för att få mer utrymme. Om du har en liten tvättstuga kan det vara en utmaning att få plats med allt du behöver. I sådana fall kan en tillbyggnad vara nödvändig. En ombyggnad innebär att du optimerar den befintliga ytan, vilket kan vara både kostnadseffektivt och mindre tidskrävande.

Storlek på tvättstugan

Storleken på din tvättstuga spelar en stor roll i planeringen. En större tvättstuga ger dig mer utrymme för förvaring och arbetsytor, men kräver också en större budget. Tänk på hur mycket plats du faktiskt behöver och hur du kan använda utrymmet på bästa sätt. För mindre tvättstugor kan smarta förvaringslösningar och multifunktionella möbler vara avgörande för att skapa en praktisk arbetsmiljö.

Kan man renovera en tvättstuga själv?

Att renovera en tvättstuga själv kan vara ett roligt och givande projekt, men det är viktigt att vara medveten om de utmaningar som kan uppstå. Vissa delar av renoveringen, som att lägga golv och måla väggar, kan du kanske göra själv om du är händig. Däremot kräver installation av el och VVS-experter för att säkerställa att allt görs korrekt och uppfyller gällande byggnormer. Tänk på att felaktig installation kan leda till dyra reparationer i framtiden. Om du känner dig osäker är det alltid bäst att anlita professionella hantverkare.

Vilka vitvaror och vilken inredning behöver du?

Att välja rätt vitvaror och inredning är avgörande för en funktionell och estetiskt tilltalande tvättstuga. Här är några saker att tänka på:

 • Tvättmaskin och torktumlare: Investera i energieffektiva modeller för att spara på både el och vatten. Kombinerade tvätt-tork-maskiner kan vara en bra lösning för mindre utrymmen.
 • Förvaring: Skåp, hyllor och korgar hjälper till att hålla ordning och reda. Överväg vägghängda skåp för att maximera golvytan.
 • Arbetsbänk: En robust arbetsbänk ger dig en yta att vika tvätt och utföra andra uppgifter.
 • Tvättho: En tvättho med rinnande vatten är praktisk för handtvätt och andra rengöringsuppgifter.
 • Torkställning: En utdragbar eller vikbar torkställning kan vara praktisk om du vill lufttorka kläder.

Checklista för renovering av tvättstugan

En checklista kan vara ett ovärderligt verktyg när du renoverar din tvättstuga. Här är en omfattande lista för att hjälpa dig hålla koll på alla viktiga steg:

 1. Planering och budgetering
  • Bestäm mål och budget
  • Planera layout och design
 2. Förberedelser
  • Rensa ut tvättstugan
  • Skydda intilliggande rum från damm och smuts
  • Koppla bort och ta bort gamla vitvaror
 3. Rivning och grundarbete
  • Riv gamla ytskikt och golv
  • Kontrollera och åtgärda eventuella fuktskador
  • Förbättra ventilationen vid behov
 4. Installation av el och VVS
  • Dra ny el och VVS enligt plan
  • Installera nya rör och eluttag
 5. Bygg- och ytbehandling
  • Lägg nytt golv
  • Måla väggar och tak eller sätt upp kakel
  • Montera förvaringslösningar och bänkar
 6. Installation av vitvaror
  • Installera tvättmaskin och torktumlare
  • Kontrollera att allt fungerar som det ska
 7. Slutstädning och inspektion
  • Städa tvättstugan noggrant
  • Gör en sista inspektion för att säkerställa att allt är i ordning

Hur lång tid tar det att renovera en tvättstuga?

Tiden det tar att renovera en tvättstuga kan variera beroende på omfattningen av arbetet och andra faktorer. Här är några generella tidsramar:

 • Enkel uppdatering: Om du bara byter ut vitvaror och gör mindre kosmetiska förbättringar kan renoveringen ta 1-2 veckor.
 • Mellanstor renovering: För en renovering som inkluderar nya golv, målning och installation av förvaring kan det ta 3-4 veckor.
 • Totalrenovering: En omfattande renovering där du även ändrar layout, drar ny el och VVS kan ta 6-8 veckor eller mer.

Tänk på att oförutsedda problem, som fuktskador eller leveransförseningar, kan påverka tidsramen. Att ha en välplanerad tidsplan och ett bra samarbete med hantverkare kan dock hjälpa till att hålla projektet på rätt spår.

Vanliga misstag att undvika vid renovering av tvättstuga

Att renovera en tvättstuga kan vara en utmaning, och det finns flera vanliga misstag som kan försvåra projektet. Här är några att se upp för:

 1. Bristande planering: En dåligt planerad renovering kan leda till förseningar och extra kostnader. Se till att du har en detaljerad plan innan du börjar.
 2. Underskattning av kostnader: Det är lätt att underskatta hur mycket det faktiskt kostar att renovera en tvättstuga. Gör en noggrann budget och räkna med alla utgifter.
 3. Ignorera ventilation: En bra ventilation är avgörande för att undvika fukt- och mögelproblem. Se till att ventilationen är korrekt installerad.
 4. Felaktig installation av vitvaror: Felaktig installation av tvättmaskin och torktumlare kan leda till skador och ineffektivitet. Anlita professionella för att säkerställa korrekt installation.
 5. Användning av fel material: Välj material som är lämpade för våtrum för att undvika framtida problem med fukt och slitage.

Wirén Bygg hjälper dig med renovering av tvättstuga!

Att renovera tvättstugan kan vara ett omfattande projekt, men du behöver inte göra det ensam. Wirén Bygg Aktiebolag är experter på renovering av tvättstugor i Skåne. Vi tar hand om hela projektet från start till mål och ser till att allt görs enligt dina önskemål och behov. Med oss får du hjälp med allt från planering och materialval till installation och slutförande. Vi erbjuder också konkurrenskraftiga priser och hög kvalitet på vårt arbete.

Kontakta oss idag för att få en offert och börja planera din drömtvättstuga med hjälp av våra erfarna hantverkare!

Rulla till toppen

ERBJUDANDE!

I samarbete med Beijer RAW erbjuder Wirén Bygg Aktiebolag just nu ett kanonerbjudande där du får 7500 kr i presentkort när du beställer ett fönsterbyte!

Boka ditt hembesök direkt!