gamla träfönster

Träfönster – en guide från Wirén Bygg

Välkommen till Wirén Bygg Aktiebolags guide till träfönster, en omfattande resurs för dig som överväger träfönster till din bostad. Med vår expertis inom fönsterbyte, renoveringar och totalentreprenad i Skåne, är vi här för att ge dig all information du behöver för att göra ett välgrundat val. Träfönster är inte bara en del av ditt hem – de är dessutom en investering i ditt boendes estetik, din komfort och den generella hållbarheten i ditt hem.

Läs mer om hur vi arbetar med fönsterbyte!

Vad är träfönster?

Träfönster är fönster tillverkade av trä! Trä är ett naturmaterial som har använts i sekler för att skapa öppningar i byggnader för ljus och luft. Trä som material för fönster ger en naturlig värme och en estetik som kompletterar många typer av arkitektur.

Det finns dessutom många olika typer av träfönster, från enkla fasta rutor till mer komplexa öppningsbara alternativ, alla med möjligheten att välja färg och ytbehandling som passar just din stil.

Fördelar med träfönster

Det finns många fördelar med träfönster! För inte allt så länge sedan var det den vanligaste fönstertypen bland bostadshus, men idag väljer allt fler husägare andra alternativ, som till exempel PVC fönster, på grund av dess minimala underhållsbehov. Här nedan listar vi några fördelar med att välja träfönster.

Naturligt material

Trä är ett hållbart och förnybart material som bidrar till en bättre miljö både under tillverkning och genom hela produktens livscykel.

Utseende

Fönster i trä tillför en vacker och tidlös estetik till din fastighet, vilket kan höja både dess visuella attraktivitet och marknadsvärde.

Isolering

Trä har utmärkta isolerande egenskaper som kan bidra till lägre energikostnader genom att hålla värmen inne på vintern och ute på sommaren.

Lång livslängd

Med rätt skötsel och underhåll kan träfönster hålla i flera decennier, vilket gör dem till en långsiktig investering för ditt hem.

Anpassningsbara

Träfönster kan målas om och anpassas över tid för att matcha nya estetiska önskemål eller färgscheman i ditt hem.

Nackdelar med träfönster

Det finns såklart även nackdelar med träfönster, som kan vara bra att hålla koll på om du överväger att byta till träfönster i ditt hem.

Underhåll

Träfönster kräver regelbundet underhåll, som målning och lackering, för att hålla dem i gott skick och förebygga skador från väder och vind. Andra fönstertypen kräver mindre underhåll, vilket har gjort att allt fler väljer bort träfönster idag.

Kostnad

Jämfört med fönster tillverkade av andra material kan träfönster vara en dyrare initial investering, både vad gäller inköp och installation.

Känsliga för väder

Utan korrekt behandling kan trä vara känsligt för fukt och extrema väderförhållanden. Detta kan leda till deformation eller försämring över tid.

När passar träfönster bra?

Träfönster är ett utmärkt val för dig som värdesätter hållbarhet, estetik och vill ha ett levande material i ditt hem. De passar särskilt bra i äldre fastigheter där de kan bidra till att bevara byggnadens karaktär och i nybyggnationer där man söker en varm och naturlig känsla. Fönster i trä kan verkligen lyfta en bostads karaktär på grund av dess charmiga, pittoreska utseende. Det är ett ypperligt val för dig som vill att ditt hem ska stå ut i mängden med en äldre charm.

sTräfönster är dessutom ett bra val för oss som bor i Sverige, då dess isolerande egenskaper kan använas för att minska energiförbrukningen.

Byta till träfönster – hur går det till?

Att byta till träfönster med Wirén Bygg är en smidig process som börjar med en konsultation för att förstå dina behov och önskemål. Därefter följer en noggrann genomgång av dina befintliga fönster, val av nya fönster som passar ditt hem, och en detaljerad offert. Våra erfarna hantverkare ser till att dina nya fönster monteras korrekt och med minimalt avbrott i din vardag. Vi guidar dig dessutom genom hela processen, från val av rätt typ av fönster till färdig installation, för att säkerställa att du blir helt nöjd med ditt val. Kontakta oss så berättar vi mer!

Läs mer om hur man byter fönster!

Hur underhåller man träfönster?

Att underhålla fönster i trä är avgörande för att förlänga deras livslängd. Det säkerställer dessutom att de fortsätter att vara både funktionella och estetiskt tilltalande år efter år. Wirén Bygg Aktiebolag, med vår omfattande erfarenhet av fönsterunderhåll, rekommenderar följande steg för att ta hand om dina träfönster på bästa sätt.

Regelbunden rengöring

Börja med att regelbundet rengöra dina fönster. Använd ett milt rengöringsmedel och vatten för att ta bort smuts och damm från både glas och karmar. Detta förhindrar att smuts byggs upp och skadar träets yta.

Kontrollera fönstren regelbundet

Genomför regelbundna kontroller av dina fönster för att upptäcka eventuella tecken på skador eller försämring. Det kan till exempel handla om sprickbildning i träet, färg som börjar flagna eller tecken på röta. Tidig upptäckt gör det enklare att hantera problemen.

Underhåll av ytbehandling

Träfönster bör målas om eller oljas in med några års mellanrum för att skydda träet mot väder och vind. Val av ytbehandling beror även på fönstrets nuvarande skick och vilket skydd du föredrar. En väl underhållen yta håller fukt ute och förlänger fönstrets livslängd.

Täta lister och sprickor

Se till att tätningarna runt fönstren är i gott skick för att förhindra drag och öka energieffektiviteten i ditt hem. Byt ut skadade eller slitna tätningar och fyll i sprickor i träet för att förhindra vatteninträngning.

Genom att följa dessa underhållssteg kan du säkerställa att dina fönster förblir vackra och funktionella under många år framöver. Wirén Bygg erbjuder rådgivning och tjänster för underhåll av träfönster, från enkla reparationer till omfattande renoveringar. Kontakta oss för att lära dig mer om hur vi kan hjälpa till att skydda dina investeringar och förbättra ditt hem.

Rulla till toppen

ERBJUDANDE!

I samarbete med Beijer RAW erbjuder Wirén Bygg Aktiebolag just nu ett kanonerbjudande där du får 7500 kr i presentkort när du beställer ett fönsterbyte!

Boka ditt hembesök direkt!