badrumsrenovering malmö

Vad kostar en badrumsrenovering 2024?

”Vad kostar en badrumsrenovering egentligen?” Svaret är inte alltid rakt fram. Det finns flera faktorer som kan påverka priset för en renovering, och det är inte alltid lätt att navigera i djungeln av fakta och priser. Vi vet att ni är många som undrar, och därför har vi tagit fram en stor guide som täcker ALLT du behöver veta kring badrumsrenoveringar och priser.

Vi på Wirén Bygg har över 10 års erfarenhet inom byggbranschen och vi har arbetat med badrumsrenoveringar i Malmö under många års tid. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta kring badrumsrenoveringar 2024, vad de kostar och hur du gör för att komma igång med ditt projekt.

Vad kostar en badrumsrenovering?

I Sverige 2024 kan en badrumsrenovering variera stort i pris, från omkring 50 000 till 200 000 SEK. Men varför en så stor skillnad? Det beror på flera faktorer: storleken på ditt badrum, kvaliteten på det material du väljer, och kostnaden för arbetskraften. Ett mindre badrum kan vara billigare att renovera, men om du väljer lyxiga plattor och toppmodern utrustning, stiger priset. Och kom ihåg, arbetskraftskostnaden kan variera beroende på var i landet du bor. Precis som med alla typer av renoveringar finns det dock sett att minska på kostnaderna. Bara för att du kan välja det dyraste och mest exklusiva valen, betyder det ju såklart inte att du måste!

Totalrenovera eller bygga om?

Det första beslutet du står inför om du funderar på att renovera ditt badrum är om du ska totalrenovera eller bara bygga om delar av badrummet. En totalrenovering innebär att du byter ut allt – från golv till tak, inklusive alla installationer. Det är ett större projekt som kräver mer tid och pengar. Å andra sidan, om du väljer att endast bygga om, kanske du bara uppdaterar ytskikten eller byter ut vissa armaturer. Detta är ett mindre ingripande alternativ som kan ge ditt badrum en fräsch känsla utan att kosta lika mycket som en totalrenovering. I många fall kan det dessutom räcka att bara bygga om eller byta ut vissa delar av ett badrum för att göra stor skillnad. Om du däremot bor i ett äldre hus, eller helt enkelt bara vill att allt ska kännas helt nytt och fräscht, är en totalrenovering kanske ett bra val!

Vad kostar det att totalrenovera badrum?

Om du bestämmer dig för en totalrenovering, förbered dig på en större investering. Som tidigare nämnt kan kostnaderna ligga någonstans mellan 50 000 och 200 000 SEK. Det kanske låter som ett stort gap mellan de prisbilderna, men det finns en anledning till detta.

Tänk på allt som ingår i en totalrenovering: nya rör, elektriskt arbete, plattsättning, installation av badrumsinredning, målning, och kanske till och med ändringar i layouten. Varje aspekt bidrar till den totala kostnaden. Det är därför viktigt att planera arbetet i förväg, dels för dig som husägare för att hålla koll på din budget, dels för företag som oss, som behöver veta hur stort omfång arbetet går ut på.

Renovera badrum – vad ska man tänka på?

Renovering av ett badrum är mer än bara en kostnadsfråga. Det handlar om att skapa en funktionell och behaglig plats. Även om priset för många är avgörande för hur mycket man kan göra, är det viktigt att tänka till lite extra på alla aspekter innan du drar igång med arbetet. Här är några viktiga punkter att tänka på:

 • Budget och kostnadskontroll
  Ha en tydlig budget och buffert för oväntade utgifter.
 • Planering och design
  Tänk igenom badrummets layout och design noggrant. Kom ihåg att praktiska aspekter som förvaring och funktion är lika viktiga som utseendet.
 • Val av material
  Välj material som är hållbara och fuktresistenta.
 • Hantverkare och kvalitetsarbete
  Anlita erfarna och pålitliga hantverkare. Kvaliteten på deras arbete kommer att speglas i ditt badrum lång tid framöver (tro oss – vi vet!).
 • Tidsplanering
  Var realistisk om hur lång tid renoveringen kommer att ta.
 • Fuktspärr och ventilation
  Detta är avgörande för att undvika framtida problem med mögel och fuktskador.
 • Hållbarhet
  Överväg miljövänliga alternativ och lösningar.

Kom ihåg, en välplanerad renovering kan inte bara förbättra din vardag utan också öka värdet på din fastighet. Varje beslut, från val av kakel till typ av dusch, spelar en roll i det slutliga resultatet.

Vad är det som styr priset på renovering av badrum?

Att förstå vad som driver kostnaderna i en badrumsrenovering är nyckeln till att både göra en smart budget och fatta välgrundade beslut. Som renoveringsfirma behöver vi veta hur mycket pengar du vill lägga på ditt badrum, och om du har koll på vad du behöver veta blir det enklare för alla parter att planera. Här är de huvudsakliga faktorerna:

  • Storleken på badrummet
   Detta är kanske den mest uppenbara faktorn. Större badrum kräver mer material och arbete, vilket ökar kostnaden.
  • Materialval
   Priset på material varierar kraftigt. Lyxiga plattor, dyrare armaturer och specialbeställda föremål kan snabbt driva upp kostnaden.
  • Arbetskraft
   Kostnaden för hantverkare utgör en stor del av den totala budgeten. Specialiserade jobb, som plattsättning och rörinstallationer, kräver skicklighet och är därmed dyrare.
 • Omfattningen av renoveringen

Byter du ut allt eller bara gör kosmetiska förändringar? Fullständiga renoveringar, inklusive rör och elektriska arbeten, kostar mer, men kan såklart också öka värdet på fastigheten.

 • Design och komplexitet
  En anpassad design eller komplexa ändringar i layouten kan kräva mer arbete och därmed högre kostnader.
 • Plats
  Kostnader kan variera beroende på var i landet du bor, med högre priser ofta i större städer där det råder större konkurrens om renoveringsarbeten.
 • Tillstånd och bygglov
  I vissa fall kan det krävas tillstånd för renoveringar, vilket kan lägga till kostnader och tid.

Hur sparar man pengar på en badrumsrenovering?

Så, tillbaka till det här med att budgetera. Som byggfirma i Lund förstår vi att du vill göra en budget, och hålla fast vid den. Därför erbjuder vi alltid direkta och tydliga offerter till våra kunder som är utformade efter kundens önskemål. Budgeten är alltid en avgörande faktor i renoveringsprojekt och att renovera ett badrum kan vara en kostsam affär. Det finns dock flera sätt att minska utgifterna utan att offra stil eller funktion. Här är några specifika tips för att spara pengar, särskilt när det gäller material- och tillval:

Materialval:

   • Istället för att kakla hela badrummet, överväg att bara kakla våtzonerna och måla resten av väggarna. Det finns också prisvärda alternativ till dyrare plattor som ser lika bra ut.
   • Vinyl- och laminatgolv är billigare alternativ till plattor och håller bra i fuktiga miljöer.

Tillval:

   • Du kan hitta prisvärda, men ändå stilfulla och funktionella blandare och armaturer. Undvik premiummärken där du betalar extra för namnet.
   • Överväg en standardiserad dusch istället för en anpassad lösning, vilket kan vara dyrare.

Inredning:

   • Använd öppna hyllor istället för inbyggda skåp. Detta ger ett modernt utseende och är billigare.
   • Standardbelysning kan vara lika effektiv och estetiskt tilltalande som dyrare alternativ.

Badkar eller Inte:

   • Att välja bort ett badkar kan spara både utrymme och pengar. Om badkar inte är en nödvändighet, överväg istället en mer rumslig och kostnadseffektiv duschlösning.
   • Om ett badkar är ett måste, välj standardmodeller över lyxiga versioner.

Val av toalett:

   • Du behöver inte de senaste funktionerna som en bidé eller inbyggd torkning. En enkel, standardtoalett fungerar bra och är dessutom betydligt billigare.
   • Välj en toalett med bra vatteneffektivitet för att spara på både vattenräkningen och miljön.

Övriga tips:

  • Återanvänd befintliga element där det är möjligt, som speglar eller skåp.
  • Utför enklare uppgifter själv, som att måla eller installera hyllor.
  • Håll utkik efter reor och rabatter på badrumsinredning och material.

Genom att noggrant överväga varje aspekt av din badrumsrenovering och göra smarta val kan du skapa ett vackert och funktionellt utrymme utan att tömma din plånbok. Balansen mellan kostnad, kvalitet och stil är nyckeln till en lyckad renovering.

Vad är inkluderat i priset från entreprenören?

När det är dags att renovera ditt badrum och du har anlitat en entreprenör bör du veta vad som ingår i ditt pris. Här nedan följer en redogörelse för hur det brukar se ut:

Inkluderat i priset från entreprenören:

 • Arbetskraft: Detta inkluderar kostnaderna för alla hantverkare som är inblandade – plattsättare, rörmokare, elektriker etc.
 • Standardmaterial: Ofta inkluderar entreprenörer grundläggande byggmaterial som spackel, fog, skruvar.
 • Transport och bortforsling: Kostnader för att transportera material till och från arbetsplatsen och bortforsling av gammalt material.
 • Eventuella tillstånd: Om projektet kräver det, kan entreprenören hantera ansökan och kostnaden för nödvändiga bygglov.

Vad Du Kan Behöva Köpa In Själv:

 • Inredning och armaturer: Detta kan inkludera saker som toalett, handfat, blandare, dusch, badkar, och belysning.
 • Kakel och klinker: Om du vill ha specifika plattor, kan du behöva köpa dessa själv.
 • Dekorationer och tillbehör: Såsom handdukshängare, hyllor, speglar och andra smådetaljer.’

En pålitlig och erfaren entreprenör kommer alltid att ge dig en så precis offert som möjligt för att du ska veta exakt vad som ingår i priset och inte. Detta hjälper dig att undvika oväntade kostnader och gör att du kan budgetera mer exakt för de delar du behöver köpa in själv.

Prisexempel – kostnad att renovera badrum 10 kvm

För ett badrum på 10 kvadratmeter kan kostnaderna variera beroende på materialval, arbetskraft och omfattningen av projektet. Här är ett ungefärligt prisexempel baserat på marknaden 2024:

 • Basrenovering (Låg till Medel):
  • Kostnad: Cirka 50 000 – 80 000 SEK.
  • Inkluderar: Grundläggande uppdateringar som nytt kakel, enklare armaturer och målning.
 • Standardrenovering (Medel):
  • Kostnad: Cirka 80 000 – 120 000 SEK.
  • Inkluderar: Fullständigt byte av kakel och klinker, standardtoalett, handfat, dusch/badkar och nya armaturer.
 • Lyxrenovering (Hög):
  • Kostnad: Cirka 120 000 – 200 000 SEK eller mer.
  • Inkluderar: Högkvalitativa material och armaturer, möjligen ändringar i layout, specialanpassad inredning och avancerade funktioner som golvvärme.

Kom ihåg att dessa siffror är ungefärliga och kan variera beroende på din specifika situation och var i landet du befinner dig. Det är viktigt att få en skräddarsydd offert från en eller flera entreprenörer för att få en exakt uppfattning om vad din renovering kan kosta.

Nedbrytning av kostnader för badrumsrenovering

För att ge dig en tydligare bild av vad varje del av en badrumsrenovering kan kosta, följer här en ungefärlig nedbrytning av kostnader för allt som krävs under en badrumsrenovering. Kom ihåg att dessa siffror är uppskattningar och kan variera beroende på materialval, arbetskraftskostnader och var du bor.

Rivning av badrum

 • Kostnad: Cirka 5 000 – 10 000 SEK.
 • Inkluderar: Borttagning av gammalt kakel, inredning, och eventuellt golv.

Ytskikt i badrummet

 • Kakel och Klinker
   • Kostnad: Cirka 300 – 800 SEK per kvadratmeter (inklusive installation).
 • Fog
   • Kostnad: Oftast inkluderad i kostnaden för kakel/klinker.
 • Målat
   • Kostnad: Cirka 100 – 200 SEK per kvadratmeter (inklusive arbetskraft).
 • Tapet
   • Kostnad: Cirka 200 – 500 SEK per kvadratmeter (inklusive arbetskraft).
 • Microcement
  • Kostnad: Cirka 800 – 2 000 SEK per kvadratmeter (inklusive installation).

Inredning i Badrummet

 • Kommod
   • Kostnad: Cirka 2 000 – 10 000 SEK.
 • WC/Toalett
   • Kostnad: Cirka 2 000 – 5 000 SEK.
 • Nisch
  • Kostnad: Varierar beroende på design och material.

Förvaring i Badrum

 • Kostnad: Cirka 1 000 – 5 000 SEK, beroende på storlek och material.

Belysning i Badrum

 • Spotlights
   • Kostnad: Cirka 500 – 1 000 SEK per styck (inklusive installation).
 • Övrig Belysning
  • Kostnad: Varierar beroende på typ och design, cirka 500 – 3 000 SEK.

Dusch

 • Kostnad: Cirka 3 000 – 15 000 SEK för duschset eller duschpanel.

Duschväggar

 • Kostnad: Cirka 2 000 – 10 000 SEK, beroende på material och storlek.

Övrigt

Detta kan inkludera extra saker som handdukstork, speglar, handdukskrokar, etc. Kostnaderna här varierar kraftigt beroende på vad du väljer. Observera att dessa priser är ungefärliga och kan skilja sig åt beroende på val av märken, kvalitet, och region där arbetet utförs. 

Vanliga frågor om badrumsrenovering

Jag vill renovera mitt badrum – hur gör jag?

Börja med att planera och sätta en budget. Bestäm vad du vill göra – om det är en totalrenovering eller bara vissa delar som ska uppdateras. Anlita professionella hantverkare för arbete som kräver specifik expertis, speciellt rör- och elarbeten. Få offerter och jämför priser. Tänk även på design och funktion – välj material och inredning som matchar dina behov och stil.

Vad är ett tätskikt och varför är det viktigt?

Ett tätskikt är en vattentät barriär som förhindrar att vattnet tränger igenom ytor och orsakar skador på strukturen av ditt hus. Det är särskilt viktigt i våtzoner som badrum för att förhindra mögel och fuktskador.

I vilken ordning renoverar man ett badrum?

Generellt börjar man med rivning, följt av installation av nya rör och elektriska arbeten. Sedan kommer installationen av tätskikt och ytskikt som kakel och klinker. Slutligen installeras inredning som toalett, handfat, och dusch.

Måste man renovera hela badrummet?

Nej, det är inte alltid nödvändigt att göra en fullständig renovering. Ibland kan en uppdatering av vissa delar som nytt kakel, byte av armaturer eller ett nytt målningsjobb räcka för att fräscha upp badrummet.

Vad kostar det att renovera ett badrum på 10 kvm?

Kostnaden kan variera stort beroende på material och arbete, men en grov prisintervall är mellan 50 000 och 200 000 SEK, beroende på omfattningen av renoveringen och kvaliteten på material och arbete.

Hur länge håller ett tätskikt i badrummet?

Ett väl installerat tätskikt kan hålla i 25 år eller längre, men det beror på material och installationskvalitet. Regelbunden kontroll och underhåll är viktigt för att försäkra dess hållbarhet.

Kan man ha kakel i hela badrummet?

Ja, det är möjligt att kakla hela badrummet. Detta är ett populärt val för att skapa en enhetlig och vattentät yta, speciellt i våtzoner.

Hur mycket kostar en totalrenovering?

För en totalrenovering av ett genomsnittligt badrum i Sverige kan det kosta någonstans mellan 80 000 och 200 000 SEK, beroende på storlek, materialval och arbetskraftskostnader.

Hur många timmar tar det att renovera ett badrum?

Tidsåtgången för en badrumsrenovering kan variera beroende på projektets omfattning. En fullständig renovering kan ta mellan 2 till 4 veckor, men komplexa projekt eller väntetider för material kan förlänga processen.

Vi hoppas att den här artikeln har gett mer kött på benen och att du känner dig trygg nu när du vet vad det kosta med badrumsrenovering 2024!

Rulla till toppen

ERBJUDANDE!

I samarbete med Beijer RAW erbjuder Wirén Bygg Aktiebolag just nu ett kanonerbjudande där du får 7500 kr i presentkort när du beställer ett fönsterbyte!

Boka ditt hembesök direkt!